• 90 dagars öppet köp för medlemmar
  • Skickas inom 1-2 arbetsdagar
  • Trygg E-handel
  • Minsta ordervärde 200 kr

Mina favoriter

Laddar produkter...

Ridkläder och utrustning

När du ska rida är det framförallt viktigt att du väljer rätt basutrustning, den viktiga skyddsutrustningen såsom ridhjälm och säkerhetsväst som ska skydda dig om olyckan är framme. Häst- och ridsport innebär ibland risker, men det finns mycket vi kan göra för att begränsa olyckor och skador. Att lära sig hantera och förstå hästen är en och att välja rätt skyddsutrustning är en annan. Man behöver inte ha den senaste utrustningen eller särskilt anpassade kläder och skor för att kunna rida – men många gånger underlättar det faktiskt om vi använder just de kläder och skor som marknaden har tagit fram för ändamålet.

Underkläder

Vi börjar närmast kroppen. Att välja rätt underkläder kan faktiskt bidra till att ridpasset blir bättre. Som tjej är det viktigt att du har en bra sportbehå, det skonar både bysten och din rygg. Trosor och kalsonger ska helst inte ha några sömmar som kan skava när du sitter i sadeln.

Överkroppen

Av ridning och arbete i stallet blir man lätt varm så när man ska välja vad man ska ha på överkroppen är det bra om man har någon form av funktionsplagg närmast kroppen, så att fukten transporteras bort så att du inte blir nedkyld. Tröjan eller jackan som man bär över detta bör också ha förmågan att släppa igenom fukten så att du håller dig varm och torr. Ha gärna kläder som är mjuka och följsamma, då stora och bylsiga kläder är inte att rekommendera eftersom du både blir osmidig i dessa och din eventuella instruktör har svårare att se hur du verkligen sitter. På jackor som är försedda med huvor är det bra om dessa enkelt kan tas lös, om du skulle fastna med huvan i t.ex. en gren när du är ute och rider så minimeras olycksrisken.

Ridbyxor och överdragsbyxor

Ridbyxor sitter bra, ger mindre risk för skavsår och beroende på material kan de även få dig att sitta bättre och stadigare i sadeln. Ridbyxor är lite tightare för att förhindra att det ska bli onödiga veck som kan ge dig skavsår. Sömmarna på ridbyxorna är också så placerade att de inte ska förorsaka obehag. Ridbyxor kan vara sydda i olika material, bomull, polyester, micropolyamid och elastan är några vanligt förekommande material i ridbyxor.

Ridbyxor kan vara helskodda, knäskodda eller helt oskodda. De helskodda ridbyxorna ger generellt ett bättre fäste i sadeln medan många upplever att man kommer ner djupare i sadeln med en oskodd eller knäskodd byxa, här är det tycke och smak som får råda. En ridbyxa är från början tänkt att bäras tillsammans med ridstövlar, men idag använder vi dem även tillsammans med ridskor och shortchaps/gaiters. Har du däremot en jodhpurbyxa så ska du bara bära den tillsammans med en ridsko. Jodhpurbyxan är nämligen något rakare och lite vidare nertill, många har även en fothälla som ska placeras under foten för att förhindra att byxbenet glider upp när du sitter till häst.


Det finns även olika överdrag som skyddar och håller dig ren, torr och varm. Chaps är praktiska och enkla att dra på utan på ridbyxorna du kan till och med ta av och på dem när du sitter på hästryggen. De flesta chapsen är tillverkade i mocka eller nappa men det har även kommit de som är tillverkade i vattentät nylon och de funkar alldeles utmärkt i regn och rusk.


På vintern finns det även thermoridbyxor som man antingen kan dra på utan på ridbyxorna eller bara ha ovanpå t.ex. thermoleggings. Fördelen med dessa thermoridbyxor mot för vanliga täckbyxor är att dessa oftast är försedda med dragkedjor längs med hela benen vilket underlättar på och av tagning samt att de brukar vara helskodda för att du ska få bättre fäste i sadeln.

Handskar

Att använda ridhandskar när man jobbar med hästar eller stallskötsel är ett bra sätt att skydda händerna. Det är väldigt lätt hänt att man "bränner sönder" handen på grimskaftet om man leder en häst som försöker att dra i väg. Använd en så smidig handske som möjligt. Vintertid är trefingerhandsken ett bra val vid ridning.

Sporrar och spön

Extra hjälpmedel kan man behöva ibland när man rider, sporrar och ridspön finns i flera olika storlekar och utformningar för att passa både dig och hästen. Varken sporrarna eller spöna är till för att bestraffa hästen utan de är till för att förstärka/förtydliga dina hjälper, det är något som vi aldrig får glömma bort. Ska du tävla är det viktigt att du kontrollerar i tävlingsreglementet vad som gäller och vad du får använda dig av.

Viktigt att tänka på

Låt aldrig din skyddsutrustning ligga i solen då solens strålar kan påverka materialet i utrustningen.

Ridstövlar eller ridskor? Läs mer här

Hjälmar - läs mer om hjälmar här

Säkerhetsvästar - läs mer om säkerhetsvästar här

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.