Ridskolan lär ut mer än bara ridning
Sugen på att börja rida? Får du hänga med till kompisens stall eller får du rida hos grannen som har egna hästar? Det kan så klart vara både kul och lärorikt, men på en bra ridskola får du lära dig rätt från grunden. Hästarna är noga utvalda och vana vid att nybörjare till ryttare handskas med dem. Dessutom är ridlärarna välutbildade och vet vad just du klarar av.
Vi besökte Smedstad Ridsportcenter i Linköping för att träffa Maja Johansson, som är en av deras sex ridlärare. Hon jobbar mest med barngrupperna och ponnyerna.
– Mina yngsta ryttare i Minigänget är bara tre år gamla och de rider i tjugo minuter med ledare. När man är sex år börjar man i ”riktig” nybörjargrupp. De fem första gångerna är alltid hästkunskap. Då får du lära dig hur du tar hand om hästen före och efter lektionen. Du får till exempel sadla, tränsa och leda den till ridhuset och sitta upp. Vi vill att föräldrarna ska vara med då så att de också lär sig och känner sig trygga med hästarna. Vi anordnar också regelbundet föräldrakurser där vi förklarar hur vi gör och varför, samt att de får lära sig att läsa av hästarna. Föräldrarna är en stor tillgång och det är jättebra om de kan vara med, berättar Maja.
Ridgrupper för alla åldrar
Det finns nybörjargrupper för alla åldrar på ridskolorna, även för vuxna. En del ridskolor har nybörjarridläger och det kan vara en bra kickstart för att komma igång. När du sedan har lärt dig mer finns det olika grupper och inriktningar, så att du får träna på den nivå och den gren som passar dig bäst. På en större ridskola, där det finns fler hästar och grupper att välja bland, kan det vara att lättare hitta en passande grupp för just dig och dina mål med ridningen.
Stanna, starta och styra hästen
Maja fick sin första ponny när hon var nio år gammal och hon har tävlat både i hoppning, dressyr och fälttävlan. Först utbildade hon sig till frisör och arbetade som det i sex år innan hon bytte arbete.
– Jag kände att jag ville hålla på mer med hästar och utbildade mig till ridlärare. Då lärde jag mig bland annat undervisningsmetodik och pedagogik. Med det menas hur man lär ut på ett bra sätt till sina elever. Och det beror förstås på om det är barn eller vuxna och vilka mål som eleven har med sin ridning.
En sak som är bra med att gå på ridskola är att det finns en utbildningsplan där du börjar från grunden och får lära dig nya saker stegvis. Det första som Majas nybörjare får lära sig är att kunna stanna, starta och styra sin häst. De får tidigt lära sig att styra sin häst över bommar så att det känns naturligt när det är dags att börja hoppa. De får också rida korta rundor ut i naturen, samt upp och ned i små backar för att träna balansen. Sedan ökar svårighetsgraden allt eftersom.
Lär dig mer än bara rida
På Smedstad Ridsportcenter finns grupper upp till Medelsvår C dressyr och 110 cm hoppning.
– Det bästa med att gå på ridskola är nog att du får lära dig så mycket mer än att bara rida. Du får till exempel lära dig hur du tar hand om en häst för att den ska må bra, vilket foder den behöver och varför hästen beter sig som den gör. Vi tränar på allt som du behöver kunna den dagen du kanske skaffar egen häst. Som att träna på att lasta den i en transport på ett säkert sätt så att det inte är första gången du gör det när du ska hämta hem din första egna häst. Om du inte köper en egen häst så får du ändå vara med om det mesta som man upplever tillsammans med en egen häst.