Ridlärarens tips för dig som vill börja tävla
Efter en tids lektioner på ridskolan är det inte ovanligt att det väcks en nyfikenhet kring att ta nästa steg och börja tävla. Härligt! Men för många är det något helt nytt och det kan förstås vara svårt att veta vad som förväntas av både ryttare och föräldrar. Vi tog hjälp av ridläraren Jenny Lindh för att reda ut några frågetecken.
Från allra första start på ridskolan följer alla lektioner en plan som främjar elevernas utveckling och bygger en bra grund som sakta men säkert förbereder dem för att börja tävla – om eleven vill.
– Det är viktigt att komma ihåg att man inte måste tävla, alla vill inte det helt enkelt. Vi tittar alltid på allas individuella förutsättningar och önskemål och tar sedan ett gemensamt beslut med eleven och dennes föräldrar. Vissa tycker det känns läskigt och då är det viktigt att börja på rätt nivå, säger Jenny Lindh och förklarar:
– Även den som skrittat över en bom på fem centimeter har hoppat. Den mentala kraften ska man inte underskatta och vi försöker göra något roligt av det hela, ler hon.
När man väl testat tycker de flesta ändå att det är roligt och de känner själva att de utvecklas gång för gång.
– All ridning är bra och ju fler timmar i sadeln desto bättre.
Börja med klubbtävlingar
De flesta ridklubbar i landet håller i klubbtävlingar för sina medlemmar. På Jennys ridskola i Vimmerby, Sverige arrangeras det ungefär en i månaden, främst i hoppning men även i dressyr. De är tänkta att fungera som en introduktion till vidare tävlande och under en klubbtävling ställs inga särskilda krav för att en ridskoleelev ska få delta.
– Så länge eleven har en förälder med sig som ställer upp så får alla vara med. De allra minsta skrittar eller kanske travar över bommar som ligger på marken, berättar Jenny och fortsätter:
– Det finns inte heller krav på att du ska hoppa en viss höjd. Även om du hoppat 60 centimeter på lektion kan du tävla på 40 eller vad du nu vill.
Just nu testar Jennys ridskola en kurs som kallas ”konsten att tävla” där tävlingsintresserade föräldrar och barn får lära sig om alla de olika moment som en tävling innebär. Allt från vad en banskiss är till hur man gör när det är dags att ta in hästen från hagen. Den kursen eller motsvarande finns på flera andra ridskolor.
– Att föräldrarna är med på kursen skapar trygghet både för dem själva, eleven, och oss.
”Barn tycker inte det är pinsamt”
Jenny menar att det finns fördelar med att börja tävla redan som liten.
– Mindre barn har inte de spärrar som kan komma med åldern. De tycker till exempel inte att det är pinsamt att folk tittar på utan de ser bara det roliga med det hela. När man är äldre har man fördelen av att vara mer mogen och fysiskt starkare, men då finns det istället andra grejer som kan sätta käppar i hjulet. Eventuella, mentala spärrar, så som att något känns pinsamt, är viktiga att prata med eleverna om och det är något vi rekommenderar att man gör även hemma.
Grönt kort
För att få tävla på nästa nivå, lokalt eller högre, krävs ett grönt kort.
– Det tas året eleven fyller 14 år och är man 13 år eller yngre är det en förälder som ska genomgå kursen. Det är en omfattande och riktigt bra kurs på omkring 20 timmar totalt. Kursplanen är framtagen av Ridsportförbundet så att alla kurser ser likadana ut i hela landet. Under kursen pratar man om allt från etik och moral till hästhantering.
På de högre nivåerna får man inte längre välja precis vilken höjd man vill hoppa, utan storleken på din ponny avgör höjden på hindren.
– De flesta eleverna känner själva när det ”vuxit ur” klubbtävlingarna och vill börja nästa nivå, men det allra bästa är att fortsätta ha en bra dialog inom familjen och med ridskolan och ta allt i sin takt. För den som fastnar för tävlingsmomentet väntar en spännande tid, säger Jenny och ler.
Jennys nybörjartips
Till föräldrar vars barn vill tävla
- Ta reda på vad som krävs av dig som förälder under tävlingar och ta ställning till om det kommer fungera för er. Det kan involvera allt från att stötta ditt barn till att köra hästtransport.
- Ta med barnet till några tävlingar och titta hur det går till.
- Prata med er ridskola och diskutera barnets förutsättningar. Är han eller hon redo? Vad behöver ni öva på innan? Kan det vara läge för några extralektioner?
- Om det inte går som ditt barn hade hoppats på under en tävling så kan det vara bra att ge barnet lite utrymme. Några väl menade ord hjälper föga när man är väldigt upprörd. Att få vara ifred en stund och lugna ner sig är guld värt.
Till eleven som vill börja tävla
- Fokusera inte på prestation! Första, andra och tredje tävlingen kan man räkna med att det inte kommer gå felfritt. Allt som du vanligtvis tycker är enkelt kan kännas jobbigt när du är nervös. Se några tävlingar som träning.
- Sätt realistiska mål. Välj en lägre höjd för att känna på momentet.
- Det är viss skillnad mellan att rida en egen ponny eller en ridskolehäst på tävling. Med en lånad ponny har du inte riktigt samma förutsättningar för att träna ihop dig med ponnyn. Ni kan behöva träna lite extra för att bli ett bra team.
- Ät ordentligt! Det kan vara knepigt när nerverna sätter in, men allt du kan få i dig är jättebra. Ät och drick ordentligt under hela tävlingsdagen.
Det här är Jenny Lindh
Jenny är en 34-årig utbildad hippolog som sedan snart tio år tillbaka jobbar som ridlärare på ridskolan Ryttargården i den småländska orten Vimmerby. Hon började rida när hon var i sexårsåldern och skaffade sin första egna ponny som elvaåring. Hon har alltid älskat djur och började som tonåring på ett naturbruksgymnasium där hon läste både häst- och naturbruksinriktning. Men hästarna var roligast och parallellt med skolan jobbade Jenny i ett galoppstall och utbildade sig sedan för att träningsrida galopphästar. Efter att en skada hindrade henne för att fortsätta med galoppen hittade hon ny glädje som lärare på ridskolan.
– Att få följa elevernas utveckling både ridmässigt och som personer, från små knattar till tonåringar, är min drivkraft. Det är fantastiskt kul att få vara en del av det säger Jenny.