Foder och vatten
Hästen är en gräsätare och i vilt tillstånd äter den 16-18 timmar per dygn. Kan inte hästen få bete dygnet runt måste vi utfodra den.
Det finns olika slags foder man kan ge det är, grovfoder, kraftfoder, saftfoder, mineraler och vitaminer. Man måste fördela utfodringstillfällena så jämnt över dygnet som möjligt och det bör ske vid minst tre, men helst fler, tillfällen.
Tänk på att om du är osäker eller behöver hjälp med att förstå analysvärdena så är det alltid bäst att kontakta en foderexpert.
Grovfoder
Grovfoder är hästens viktigaste foder, det är även det som hästen ska få största mängden av.
Hö, hösilage och ensilage är vanliga grovfoder som du kan ge hästen. Höet ska vara grönt och bladrikt, lukta gott och inte damma. När du beräknar mängden hästen ska ha, räkna med minst 1 kg torrsubstans per 100 kg häst och dygn*. Eftersom höet innehåller en liten mängd vatten så brukar man räkna med 1,2 kg hö/100 kg häst och dygn. För att räkna ut hästens kroppsvikt på ett enkelt sätt så finns det särskilda weightband, som du mäter runt hästen vid sadelgjordsläget. På dem kan du utläsa vikten på hästen.
För att hästen ska få i sig allt det den behöver är det viktigt att man låter analysera sitt grovfoder och utifrån resultatet beräknar en korrekt foderstat. Ett bra grovfoder kan vara fullt tillräckligt som enda foder om du inte har en unghäst, dräktigt eller digivande sto eller tränar väldigt mycket. Däremot måste du komplettera med kraftfoder om ditt grovfoder innehåller för lite av något. Det finns en mängd olika kraftfoder som har olika innehåll och därmed ger olika effekt.
Viktigt att veta är att en hösilagebal/ensilagebal har en begränsad hållbarhet beroende på exempelvis temperatur, torrsubstans och balstorlek, sedan upphör konserveringen i balen och fodret blir dåligt.
Kraftfoder
Kraftfodret är ett kompletteringsfoder och vilket kraftfoder du ska välja beror till stor del på analysvärdet och den häst du har och hur den används. Är hästen pigg eller lat, har den svårt att lägga på hullet, är den lite för rund, tränas den mycket, är det en unghäst som växer, är den dräktig eller diar? Mycket kan påverka!
Exempel på kraftfoder kan vara havre, korn, vetekli och diverse olika färdigfoder, vissa i pelleterad form.
Saftfoder
Betfor och morötter är två exempel på saftfoder. Betfor är en restprodukt vid framställning av socker. Det innehåller mycket socker som ger energi och fin päls. Betfor kan även vara ett bra sätt att hålla igång magen på hästen. Det ska alltid blötläggas och få svälla ordentligt innan utfodring, annars är risken för foderstrupsförstoppning och kolik stor. Morötter innehåller karoten som sedan omvandlas till A-vitamin. Morötter kan både ges som färska eller som torkade. Ger du hästen torkade morötter så ska även de blötläggas en bra stund innan utfodringen.
Mineraler, vitaminer, salter och fodertillskott
Genom att använda dig av foderanalys får du reda på om och hur mycket vitaminer och mineraler du måste komplettera foderstaten med för att den ska bli komplett. Salt är något som hästen behöver kontinuerligt, mängden varierar efter ansträngning och värme. Därför ska hästen alltid ha fri tillgång till saltsten. Det finns även en mängd olika fodertillskott som du kan ge din häst för att komplettera foderstaten och hästens behov.
Vatten
Hästen måste ha fri tillgång på vatten och en häst kan dricka upp emot 50 liter per dygn. Dricker din häst ur vattenkopp är det viktigt att du ser till att det är ett bra flöde på vattnet, minst 6 liter per minut. Fylls det på för långsamt kan hästen ledsna innan den egentligen har fått i sig den mängd som den kanske skulle behöva. Generellt dricker hästar både bättre och hellre ur vattenhink än vattenkopp, men det är mer jobb med att fylla hinkarna och se till att det alltid finns vatten. Får inte hästen fri tillgång på vatten så är risken stor att den ska drabbas av t.ex. förstoppningskolik.
Tips!
Här kan du också få gratis hjälp med foderstatsberäkning.