Så fungerar hästen
Hästen är ett flock- och flyktdjur, det innebär att flocken är väldigt viktig för hästen, det är något som vi kan använda oss av genom att bli en del i flocken – bli hästens ledare.
Att hästen är ett flyktdjur innebär att den helst tar till flykten om den blir rädd. Flyktinstinkten är stark hos hästen och det är något du bör känna till för att hanteringen av hästen ska bli så säker som möjlig.
Att vara ledare innebär inte att du ska vara tuff och hård utan du ska vara tydlig, bestämd och konsekvent för att vinna hästens förtroende och tillit. Har hästen en lugn och trygg ledare i dig som signalerar att saker och ting är okej så kan man få hästen att lugnt inspektera och acceptera det den först blev rädd för. Bestraffa aldrig en häst som blivit rädd, då förstärker du bara det obehagliga och då får du ett ännu större problem än det kanske var från början.
Hästens sinnen är mycket välutvecklade
Synen
Eftersom hästens ögon sitter på varsin sida om huvudet har den ett väldigt stort synfält, men den har däremot inget direkt skarpseende. Det är för att den lätt ska upptäcka fara på både långt och nära håll i olika riktningar. Detta kan jämföras med exempelvis ett lejon som är ett rovdjur, de har ögonen placerade mitt fram på huvudet och deras synskärpa är riktigt bra detta för att de ska kunna fokusera på sitt byte och fälla det.
Lukten
Hästar har ett mycket bra luktsinne. Det kan vi bland annat se på stoet som känner igen sitt föl på lukten eller om vi har blandat i något nytt i maten så kan man se att hästen reagerar innan den ens har smakat. Luktsinnet är även ett sätt för hästarna att kommunicera då de ofta har en snabb nos-mot-nos-kontakt då de träffas. Om du träffar en ny häst så är det inte ovanligt att den nosar både länge och väl på dig för att på så sätt känna efter vem du är. Det är tack vare lukten som hästar många gånger kunde upptäcka fara och rovdjur när de levde vilda och på så sätt sätta sig i säkerhet och överleva. Blåser det mycket har hästar svårare att urskilja lukter och det kan vara en orsak till att hästen blir oroligare och mer flyktbenägen, deras instinkt säger dem att de inte kan känna vittring av eventuell fara i god tid.
Smaken
Smaken är intimt förknippad med luktsinnet. Vill du introducera något nytt kan det vara bra att vänja hästen vid den nya smaken. Detta kan vara bra att tänka på om du har en häst som dricker dåligt på tävling för att vattnet smakar annorlunda, då kan du vänja den vid att du blandar i äppelcidervinäger i vattnet på så sätt så kommer vattnet att smaka mer lika både hemma och borta.
Hörseln
Hästen hör extremt bra, den kan uppfatta både högre och lägre toner än de vi människor kan uppfatta. Den kan röra öronen oberoende av varandra och på så sätt fånga upp ljud från olika håll och lokalisera vart de kommer ifrån. Med öronen så visar även hästen om den är nyfiken, rädd eller arg.
Känseln
Hästen är mest känslig på huvudet, med hjälp av känselhåren som sitter på mulen och ögonen så kompenserar det bland annat det begränsade synfältet som hästen har mitt fram. Känselhåren på mulen/läpparna gör även att hästen kan urskilja mat från annat. Du får aldrig klippa bort dessa känselhår.
Att hästen är känslig i huden förstår du om du tänker på hur mycket hästar reagerar om en fluga sätter sig på dem. Det kan vara något att tänka på i din hantering av hästen, ibland kanske vi tar i onödigt mycket när det kanske räcker med ett lätt tryck.