• 90 dagars öppet köp för medlemmar
  • Skickas inom 1-2 arbetsdagar
  • Trygg E-handel
  • Minsta ordervärde 200 kr

Mina favoriter

Laddar produkter...

Täcken

Se alla våra hästtäcken

Täcke eller inte?

Det är fullt möjligt att ha hästarna ute utan täcken även på vintern om man vänjer dem vid det och att de är friska, har mat, möjlighet att röra på sig samt har vind- och regnskydd om de går på lösdrift dygnet runt. Uppfylls inte dessa kriterier, din häst kanske blir skadad men behöver fortfarande gå på lösdrift så kanske du får räkna med täcka den om vädret blir allt för besvärligt.

Täcke till klippt häst

Håller du igång och tränar hästen så att den blir svettig kan det vara bra att klippa den och att använda täcke. Det finns olika sätt att klippa hästen på, klipper du den bara under halsen behöver du inte kompensera den klippta pälsen med något täcke – men om du klipper hela eller stora delar av hästen så bör du använda täcke, både ute och inne.

Hållbarheten i tyget anges i denier, D, desto högre värde desto bättre hållbarhet. Men man bör även veta att det skiljer sig även en del i materialet. Nylon är generellt mycket starkare och mer elastiskt än polyester vilket kan innebära att ett nylontäcke med lägre denier kan ha samma hållbarhet som ett polyestertäcke med högre denier. Har man flera hästar i en och samma hage kan det vara bra att satsa på ett täcke av bra kvalité med ett högt värde, då tål det även lite bit och bus.

Så här impregnerar du dina täcken

Tvätta enligt tvättanvisning och skölj ur allt tvättmedel. Låt torka. Impregnera och torka ca 12 timmar. OBS! Täcket kan mörkna något vid impregnering.

Om blötsnö ligger kvar på täcket kan även vattentäta andastäcken bli fuktiga. Vid långvarigt regn tränger ofta vatten in vid hals och manke och täcket känns fuktigt vid kanterna. Slitna och tvättade täcken kan med tiden börja läcka. Använd då täckesimpregnering för att få dem täta. Tvätta inte utetäcken för ofta. Borsta bort smutsen när täcket torkat i stället.

Laga täcket

Om hästen fastnar eller trampar på täcket, så kan även det starkaste täcket gå sönder. Bästa sättet att laga ett utetäcke är att klippa rent eventuellt fransiga kanter och därefter limma fast en tygbit på undersidan samt eventuellt sy runt själva sprickan. Man bör dock sy så lite som möjligt i vattentäta tyger eftersom sömmarna perforerar tyget och kan orsaka läckage.

Så här väljer du täcke och storlek

Täcken hästen har på sig under en längre tid måste passa i både modell och storlek, Hööks har mycket att välja på. Det är inte skönt för hästen om täcket är för stort eller djupt skuret så att det glider bakom manken. En klippt häst är ofta lite känsligare mot skav, så även täcken som ligger väldigt bra kan förorsaka skav framme på bogarna. Då kan man med fördel använda ett så kallat bogskydd.

  • Om du skall ha ett täcke som ska användas när hästen går i hagen, väljer du ett utegångstäcke.
  • Kombitäcken kan användas som stall-, transport- och svettäcke.
  • Svettäcke används på fuktiga hästar (även under andra täcken). Övriga täcken används främst som stall- och transporttäcken.

Prova ut täcket

  • Du väljer storlek efter hästens rygglängd, mät från manken till svansroten.
  • När du provar täcket, tänk på att lägga ett lakan eller ett tunt täcke underst, närmast hästen.
  • Har täcket blivit smutsigt eller på annat sätt ser begagnat ut kan vi inte ta emot det i retur om det inte skulle passa.

Storlek på täcket, så här mäter du:

  • A/B-ponny 105 cm
  • B/C-ponny 115 cm
  • C/D-ponny 125 cm
  • D-ponny/Cob/Full 135 cm
  • Full 145 cm
  • X-Full 155 cm
  • XXFull 165 cm

Olika typer av täcken

Stalltäcke

Stalltäcken ska hålla hästen varm inne i stallet. Det är inte ett täcke som ska användas utomhus i regn och rusk. Det är en fördel om utsidan på täcket är slät, då är de mycket lättare att hålla dem rena. Insidan på täcket kan vara av nylon, bomull eller fleece. Det finns olika tjockt foder. Har du t.ex. en helklippt häst och ett kallt stall så kanske du behöver ett täcke som har någonstans mellan 300 och 500 gr fyllning för att hästen ska hålla sig varm.

Svettäcke

Svettäcken ska transportera bort fukten från hästen. Fleece- och ylletäcken är idealiska till detta då fukten kryper igenom och lägger sig på utsidan av täcket. Dessa täcken lämpar sig även bra att använda vid transport, då hästen håller sig torr även om den skulle börja svettas under transporten.

Regntäcke

Regntäcke finns både med och utan foder. När man väljer ett regntäcke är det inte bara viktigt att den kan stå emot regn, utan även att den kan släppa igenom fukt inifrån. Då blir det inte så tätt att hästen blir fuktig på insidan.

Vintertäcke

Vintertäcken ska ha samma egenskaper som regntäcket, alltså kunna hålla ute väta samtidigt som den ska "andas" så att hästen håller sig varm och torr. Förutom detta ska det ha ett ordentligt foder så att det skyddar hästen mot kyla.

Insektstäcke/sommartäcke

Insektstäcke/sommartäcke skyddar hästen mot besvärande insekter. Det finns även täcken som har UV-skydd, för de som är känsliga mot solens strålar.

De flesta täckesmodellerna kan kompletteras med både hals och magplatta vid behov.

Ländtäcke

Ländtäcken finns i ett par olika modeller, antingen med remmar som du spänner i sadelgjorden eller så är täcket utskuret för sadeln och knäpps framför den. Ländtäcket har till uppgift att hålla hästen varm och torr över korset, kan användas vid uppvärmning och avskrittning eller genom hela ridpasset. Täckena finns i lite olika material, allt från fleece och ylle till vattentät nylon med värmande foder. Många täcken är dessutom försedda med reflexer, vilket är bra om man rider ut.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.