Sadlar i många varianter
Sadeln är ett av ryttarens främsta arbetsredskap. Sadlar finns i många olika modeller för olika ändamål.
Sadeln ska hjälpa ryttaren att få en bra position på hästens rygg så att ryttaren kan inverka korrekt med sina hjälper (vikt, säte och skänkel). Sadeln ska även fördela tyngden från ryttaren på ett effektivt sätt, så att hästen kan bibehålla sin naturliga balans.
Sadlarna är uppbyggda på lite olika sätt, själva kärnan i sadeln – bommen – kan vara av trä, stålförstärkt eller glasfiber. Stoppningen kan bestå av ull, skumgummimaterial eller luft. Yttermaterialet är antingen läder eller syntetmaterial. Det finns även bomlösa sadlar. Beroende på vilken gren man mest utövar och är intresserad av så finns det sadlar som är anpassade efter det.
Hoppsadeln
Används framför allt vid hoppning, men även vid terrängridning. Sadeln har en ganska kort och väl framskuren kåpa för att ge bra stöd åt ryttarens knä. Det finns många olika modeller på hoppsadlar. En del är flata i sätet, andra djupare. Det finns de som har klossar som ger stöd åt både knä och vad, vissa klossar är även flyttbara för att du ska kunna anpassa dem till just dig.
Dressyrsadeln
Dressyrsadeln har långa, rakare kåpor och ofta ett lite djupare säte för att dressyrryttaren ska kunna komma ner ordentligt i sadeln och enkelt kunna påverka hästen med sätet. Även dressyrsadeln kan vara utrustad med klossar för att ge ryttarens skänkel ett bra stöd.
Allroundsadeln
Är precis som det låter, en sadel som passar till lite av varje. Du kan både rida dressyr och hoppa i den och sadeln är byggd för att passa blandad ridning.
Islandshästsadeln
Sadeln är anpassad efter islandshästens anatomi, vilket bland annat innebär att den inte får ha ett för långt säte då islandshästen har en ganska kort rygg. Sadeln påminner lite om dressyrsadeln med relativt långa och raka kåpor.
Westernsadeln
Det finns lite olika modeller på westernsadlar som är anpassade till de olika grenarna inom westernridning, så som trail, pleasure, reining och cutting.
Det finns även speciella sadlar till galopp, monté, damsadel, barockridning och handikappridning.
Sadelstoppning
En sadel stoppad med ull eller syntetull kan efter en tids användning behöva stoppas om.
Fyllningen sjunker ihop och kan även påverkas av ryttarens sits och hästens anatomi. Sadelmakare brukar ange att sadeln behöver kontrolleras efter ca 6-12 månader.
Tillbehör
Sadelgjord
Sadelgjordar används för att spänna fast sadeln. De finns i flera utföranden och material. På senare tid har det kommit flera gjordar som är utformade för att fördela trycket mot bröstbenet på bästa sätt. De flesta gjordar är försedda med resår för att de inte ska bli stumma utan kunna vidga sig i samband med att hästens bröstkorg välvs.
Stigläder
Stigläder väljs med fördel i samma material som sadeln, alltså läder till läder och syntet till syntet.
Stigbyglar
Stigbyglar finns i rostfritt stål, järn, aluminium, plast och trä. Många stigbyglar är utformade för att vara så säkra som möjligt, så att risken för att foten ska fastna i stigbygeln vid en eventuell avfallning minskar. Vissa stigbyglar är även anpassade till de olika grenarna, vanligast för hoppning.
Schabrak och vojlock
Vojlockar och schabrak är det tyg eller skinnstycke som man lägger under sadeln, närmast hästens rygg. Deras främsta uppgift är att skydda sadeln från hästens svett och stöv, men de finns även de som hjälper till att fördela trycket från sadeln. En vojlock är skuren efter sadelns form, det finns i allround- eller dressyrmodeller. Ett schabrak är lite mer rektangulärt, även det finns i allround och dressyrmodeller.
Vojlockar och schabrak finns oftast i två storlekar, ponny och full, har du en sadel som är 16" eller större bör du välja storleken full även om sadeln ligger på en ponny. Islandshästsadlarna kan användas med vojlockar och schabrak av dressyrmodell.
Under westernsadlarna har man en westernfilt eller westernpad.