Vanliga åkommor hos hästar
Hästar är stora och känsliga djur. Är du noggrann med att visitera och känna igenom hästen varje dag kan du ta hand om små åkommor själv. Det behöver inte blir någon stor skada av dem som kräver veterinärvård. Här är några relativt vanliga åkommor som du vanligtvis kan behandla själv, men är du det minsta osäker så kontakta din veterinär.
Små sår
Mindre sår som hästen får som inte är så djupa och inte blöder så mycket att de behöver sys kan du själv ta hand om. Tvätta rent såret med tvål och vatten eller koksaltlösning. Se till att hålla sårkanterna rena, klipp eventuellt bort håret runt såret så att det blir lättare att hålla såret fritt från smuts. Stryk på ett tunt lager av någon sårsalva eller spraya på sårplast/sårspray för att på så sätt skydda såret från bakterier. Vissa sår kan behöva bandageras, vid balltramp kan det till exempel vara bra att lägga ett så kallat galoppbandage. Då förhindrar man att smuts kommer in i såret.
Mugg
Mugg är en hudinflammation i karleden på hästen. Huden i hästens karled är tunn och känslig och det kan lätt bli sår där om hästen går i leriga eller fuktiga hagar. Om dessa sår inflammeras kallas det för mugg. Det viktigaste sättet att förebygga mugg är att se till att hålla hästens ben så rena och torra som möjligt. Har hästen fått mugg så är det viktigt att du är noga med att behandla den så att det inte sprider sig upp efter benet, då kallas det för rasp. Sprider sig inflammationen till lymfkärlen kan hästen få lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen inte kan transportera bort vätska från vävnaderna utan den stannar kvar i benet som sväller kraftigt.
Så här kan du behandla mugg
- Tvätta benen noggrant med såpa eller en mild tvål
- Torka benen ordentligt torra med en handduk.
- Smörj in karleden med en mjukgörande salva. Salicylsyrevaselin fungerar bra på mugg.
- Upprepa denna behandling varje dag 5-7 dagar. Blir det inte bättre, kontakta din veterinär för rådgivning och eventuell annan behandling.
- Hästar som en gång har fått mugg har lättare för att få det igen. Det är viktigt att du är noga med att känna och hålla karlederna rena.
Strålröta
Strålröta är en bakterie-/svampangrepp i hoven. Rötan uppkommer oftast i strålfårorna men kan även angripa andra delar av hoven. Hoven/strålen blir mjuk, geggig och luktar illa. Orsaken är oftast dålig hovhygien och att hästen står på blött och smutsigt underlag men även trånga hovar med djupa strålfåror kan inverka.
Så här kan du behandla strålröta
- Var noggrann med att göra ren hoven dagligen och se till att hästen har en torr och ren bädd att stå på
- Spraya hoven med utspädd jodopax som är bakteriedödande.
- Tjära och kopparsulfat är två bra produkter du kan använda när hästen har fått strålröta, men det finns även en hel del andra produkter på marknaden som fungerar.
Foderstrupsförstoppning
Foderstrupsförstoppning innebär att hästens matstrupe har blivit förstoppad. Det kan vara av ouppblött betfor, stora äppelbitar eller bara vanligt foder. Hästen blir väldig orolig, gapar och saliverar mycket man kan se att foderrester kommer ut genom näsborrarna. Ta genast bort allt foder från hästen, massera försiktigt vid halsfåran på vänster sida. Kontakta veterinär.
För att undvika att hästen ska få foderstrupsförstoppning kan du börja med att fodra hästen med grovfoder innan den får kraftfodret. Är hästen väldigt glupsk kan du lägga in större stenar i krubban så att hästen inte kan kasta i sig maten. Uppblött foder kan också vara ett sätt att förhindra förstoppningen.