• 90 dagars öppet köp för medlemmar
  • Skickas inom 1-2 arbetsdagar
  • Trygg E-handel
  • Minsta ordervärde 200 kr

Mina favoriter

Laddar produkter...

Stängsla rätt

När du ska stängsla en hästhage finns det flera olika saker att tänka på för att stängsla en så bra och trygg hage som möjligt. Vilken typ av hage som du stängslar beror helt på dig och din hästs behov, hur platsen hagen ska vara på ser ut och hur mycket underhåll som du är beredd på att göra. Här går vi igenom hur du stängslar din hästhage på bästa sätt, vad du bör tänka på och några användbara tips för att göra jobbet enklare.

Hur stängslar man?

Hur man ska stängsla beror på vilken stängseltyp man valt. Oavsett vilken typ så är det viktigt att välja produkter av bra kvalité på allt ifrån tråd, stolpar, isolatorer till aggregat. Bra kvalité ger en längre livslängd och ökad säkerhet. Att stängsla hästhagen kräver planering och rätt användning av både verktyg och material.

Planera och märk ut området

Bestäm storleken och placeringen av hästhagen baserat på antalet hästar och deras behov. Om det är mycket sten och sly på det tänkta området kan du även rensa innan du stängslar, vi rekommenderar att ta ner sly där staketet kommer gå så att det inte växer mot tråden eller slanorna. Markera hagen tydligt med stolpar eller markeringar.

Välj stängselmaterial

Vanliga material för att bygga en hästhage brukar vara stolpar av plast eller trä samt slanor eller eltråd och då även isolatorer. Utöver stängselmaterial rekommenderar vi att ha ett jordspett eller jordborr tillhands samt en skruvdragare med bits för isolatorer, så att du enklare kan sätta upp ditt staket. Övrigt material som du kan tänkas behöva beror på vilket staket du ska sätta upp.

Placera ut stolparna

Gör hål för stolparna med tillräckligt djup för att få bra stabilitet, vi rekommenderar att stolparna placeras 20–40 cm ner i jorden om inget annat anvisas. Du kan använda en jordborr eller ett stålspett för att göra ett hål.  Placera stolparna jämnt längs den markerade hagen och slå ner stolparna med hjälp av jordspettet, gummiklubba eller en stolpnedslagare. Stolparna placeras vanligtvis med ett jämnt mellanrum på ca 4–6 meter. Om du gör en hage som inte är permanent kan du använda dig av snabbstolpar i plast, dessa har även integrerade isolatorer så att du snabbt och enkelt kan sätta upp en tillfällig hage eller laga en befintlig.

Sätt upp stängslet

Eltråden fästs med hjälp av isolatorer, slanor fäst med medföljande verktyg eller träskruv på stolparna. Se till att stängslet är ordentligt spänt och säkert fastsatt för att förhindra att det ger vika eller ramlar. Om du ska dra eltråd mellan dina stolpar rekommenderar vi att första sätta i isolatorerna i stolparna så att du enkelt sen bara kan rulla ut tråden. När du gör en större hage är det vanligt att man behöver fler rullar eltråd och för att inte förlora ledningsförmågan i tråden rekommenderar vi att använda skarvlås i stället för att knyta ihop tråden.

Skapa en säker grind

När du ska placera ut din grind till hagen är det bra att tänka på ytan runtomkring. Vill du ha en sluss behövs det lite mer utrymme. Du vill oavsett ha svängrum kring grinden så att du på ett enkelt och säkert sätt kan ta in och ut din häst. En grind till elstängsel görs med hjälp av grindisolatorer och grindhantag, storleken på grinden avgör du själv men vi rekommenderar att inte göra den för stor så att du alltid kan ha eltråden sträckt när du öppnar och stänger grinden för att minska risken att hästen fastnar i trådarna eller att de andra hästarna smiter ut. Om du har beställt ett färdigt staket kommer det vanligtvis med en eller fler grindar, dessa monteras enligt tillverkarens rekommendationer.

Permanent hage

Om du ska göra en permanent hage så är det bäst att använda tryckimpregnerade stolpar eller stadiga stolpar i slitstark plast, så att du inte behöver sätta om eller byta stolparna varje år. Använder du tryckimpregnerade stolpar rekommenderas det att använda de med märkningen NTR-A, då de klarar påfrestningar både över och under jorden mycket bra. Den rekommenderade höjden på en stolpe ovan mark brukar vara 150 cm och man räknar med att oftast sätta ner stolpen 20–40 cm i marken beroende på underlaget.


Stängslar du med eltråd rekommenderar vi att ha 4–6 meter mellan vardera stolpe för att tråden ska hållas sträckt. Om du sätter ett staket med hjälp av slanor brukar avståndet mellan stolparna vara en slana beroende på slanans längd.

Tänk även på att ha en "korridor" mellan hagarna, antingen genom att stängsla dubbelt med minst 50 cm mellan hagarna eller använda dig av så kallade Y-stolpar eller distansisolatorer, så att inte hästarna från olika hagar kan komma åt varandra.

Eftersom hörnen utsätts för hårdare belastning är det extra viktigt att du ser till att de är stabila. Hörnstolpar får gärna vara lite längre och kraftigare än resterande stolpar och du kan även stötta upp stolpen extra med hjälp av strävor. Vid användning av eltråd finns det speciella hörnisolatorer som håller tråden spänd och på plats.


Tips! Om du är orolig för att en häst ska bli inträngd i ett hörn av de andra hästarna kan du göra mindre skarpa hörn. Det kan till exempel vara diagonala hörn eller mer rundade.

Stängsel med ström

Att använda el i stängslet är vanligt och ger en extra säkerhetsåtgärd för att hålla hästarna kvar i hagen eller undvika att de gnager på staketet. Det är fördelaktigt om du väljer att koppla på ditt aggregat i närheten av ett eluttag, men det finns även aggregat som går att koppla till ett batteri eller solceller. Det finns olika styrkor/kapacitet på aggregat, vilket du behöver beror på storleken på din hage samt hur stark ström du vill ha. Om du behöver ett riktigt starkt aggregat ska du välja ett med högt joulevärde, då joule anger laddningsenergin som aggregatet klarar av att ladda upp.


Det är även viktigt att du jordar ditt aggregat ordentligt. Desto kraftigare aggregat du har desto mer jordning kräver det. Man brukar säga att du behöver ett jordspett per joule som aggregatet är på. När du ska jorda ditt aggregat så fäster du en kabel från aggregatets minuspol till det första jordspettet, spettet trycks ner i jorden som gärna ska vara så fuktig som möjligt. Sedan fäster du en kabel mellan varje spett.


För att få ut bästa effekten av ditt aggregat behöver du även välja eltråd som leder ström bra. Motståndet eller även kallat strömledningsförmåga mäts i Ohm. Du vill att motståndet i tråden ska vara så lågt som möjligt eftersom desto lägre värde desto bättre ledningsförmåga.


0,10 ohm/m = mycket bra ledningsförmåga

4,0 ohm/m = godkänt

15 ohm/m = dåligt.

Bra att tänka på vid elstängsel

  • Kontrollera att tråden är ordentligt spänd och att inte gräs eller trädgrenar tar i eltråden. Använd gärna en stängseltestare för att se att spänningen är som den ska i staketet.
  • Löper din hage utmed allmän väg eller gångstig så ska det finnas varningsskyltar om det är ett elstängsel.
  • Även om ditt aggregat är vattentätt bör det skyddas. Du kan enkelt bygga en liten "holk" som du sen kan hänga aggregatet i.
  • För att skydda ditt aggregat mot blixtnedslag så kan du montera ett särskilt blixtskydd i närheten av ditt aggregat.
  • Hästar upplever kontrastfärger bättre än enfärgat, kan vara bra att veta om man ska ha enbart en tunn eltråd, som kan vara svår att se.

Användbara mått

  • Stolparna bör vara minst 150 cm för att du ska kunna fästa dem ordentligt i backen. Hörnstolparna bör vara både längre och grövre för att klara av påfrestningen som blir.
  • Avstånd mellan stolparna vid användning av tråd el. liknande, mellan 4 – 6 meter. Breda elband är vindkänsliga och bör ha det kortare avståndet mellan stolparna.
  • Höjden på tråden brukar ligga på 60, 90 och 120 cm höjd, har du bara stora hästar så räcker det med de två översta måtten.
  • Ska du ha beteshagar så räkna om möjligt med ca 1 ha per häst.

BOM!

Webbläsaren du använder är diskad.

Vi rekommenderar dig att uppleva nya hemsidan med någon av följande webbläsare:

Google Chrome, SafariFirefox eller Microsoft Edge.