Välj rätt träns till din häst
Träns – eller huvudlag, som de också kallas – finns i en mängd olika modeller. De är anpassade efter gren och effekt. De flesta träns är tillverkade i läder, men det finns även de som är tillverkade i syntetmaterial.
Olika typer av träns
Bettlösa träns
Det finns även bettlösa träns där det som liknar en vanlig nosgrimma har remmar som du fäster tyglarna i. Dessa löper i kors under hakan/ganaschen. När du tar i tygeln så utövas ett tryck på motsatta sidans sidstycke och på så sätt kan du styra hästen då denne flyttar sig undan trycket.
Sidepull
Sidepull är ett träns utan bett, som påverkar hästen via tryck över nosryggen samt tryck från sidorna. Det är lättare att ställa hästen med detta jämfört mot hackamore.
Kandar
Kandar är ett huvudlag, som främst används inom dressyren. Det består av dubbla sidstycken så att du kan fästa ett bridongbett och ett stångbett. Nosgrimman är oftast i den engelska modellen. Du har dubbla tyglar till detta huvudlag.
Islandsträns
Huvudlag till islandshästar består oftast av nack-, sidostycke och nosgrimma. Många väljer bort pannbandet och islandsträns saknar ofta även käkrem. Nosgrimmorna är ofta av remontmodell, men det kommer mer och mer aachennosgrimmor även för islandshästar. Tyglarna fästs oftast vid bettet via en karbinhake.
Westernträns
Westernträns är ofta väl smyckade och saknar oftast nosgrimma. Har man däremot ett sidepull har man inget bett utan man styr och reglerar hästen via tryck på nosryggen och sidan av käken.
Så här passar du in ditt träns
- Pannbandet skall ligga slätt utmed pannan. Det får inte vara för kort så att det "drar" och nyper hästen bakom öronen.
- Du skall kunna få in en handsbredd mellan käkremmen och sidan av hästens ganasch, detta för att inte hindra hästens andning.
- Aachen/Engelsk nosgrimma skall sitta ca två fingrar nedanför hästens kindben för att undvika skav. Den får heller inte sitta för lågt då det kan orsaka att hästen nyps mellan bett och nosgrimma. Du ska kunna få in två fingrar under nosgrimman.
Olika storlekar på träns
Det finns sex olika storlekar på träns/huvudlag: minishetland, shetland, ponny, cob, full och X-full. B- och små C-ponnyer kan oftast ha ponnystorleken, medan större C- och D-ponnyer kan ha cob. Det finns dock vissa ponnyraser som är väldigt nätta runt nosen men har en bred panna. Då kan du med fördel välja den mindre storleken på tränset, men köpa ett pannband i större storlek.
Olika typer av nosgrimmor
De fyra vanligaste nosgrimmorna till ett klassiskt engelskt träns är remontgrimma/hannoveransk nosgrimma, engelsk nosgrimma, aachennosgrimma och pullarnosgrimma.
Remontnosgrimma
Remontnosgrimma har fått sitt namn efter militärens benämning på den unga hästen, remont. Den används med fördel framför allt till de unga hästarna, då denna nosgrimma spänns under bettet och kan på så vis inte klämma mot tänder som kan vara ömma vid exempelvis byte från mjölktänder.
Denna nosgrimma är ganska snäll mot hästen, då den inte behöver spännas åt hårt för att förhindra att hästen ska gapa. Den fungerar även alldeles utmärkt på den vuxna hästen.
Engelsk nosgrimma
Engelsk nosgrimma sitter innanför sidstyckena och cirka två cm nedanför kindbenet. Det är en enkel nosgrimma som finns i både tunna och lite bredare utföranden. Denna nosgrimma bör inte spännas hårdare än att du får in ca två fingrar mellan nosryggen och grimman.
Har du en ung häst (under sex år) är det viktigt att du är extra observant så att inte hästen får skav på insidan av kinden av nosgrimman i samband med tandbyte.
Aachennosgrimma
Aachennosgrimman påminner om den engelska nosgrimman, men har en extra rem du spänner nedanför bettet för att förhindra att hästen gapar.
När du spänner denna nosgrimma är det viktigt att först spänna den övre remmen, se engelsk nosgrimma, för att sedan spänna den nedre för att den inte ska dras nedåt. Den sistnämnda förhindrar att hästen gapar.
Pullarnosgrimma
Pullarnosgrimman har fått namnet från engelskans "pull" som betyder "ligga på". Denna nosgrimma lämpar sig bra för den lite hetare hästen. Pullarnosgrimman kan även vara ett bra val till den unga hästen, då remmarna inte kan ligga emot och trycka mot tänderna på samma vis som den engelska- och aachennosgrimman kan.
Pullarnosgrimman har två remmar som löper i kors över nosryggen. Den övre remmen ska ligga en bit upp på ganaschen och den undre just under bettet.
På senare tid har kommit en del nya modeller som i grunden bygger på någon av dessa fyra men som har lite extra detaljer.
Val av tyglar
Valet av tyglar är oftast en smaksak. Det finns tyglar helt i läder, med eller utan stolpar, flätade eller släta. Det finns även lädertyglar som har en del i gummi för att ge så bra grepp som möjligt. Den vanligaste tygeln är nog vävribbtygeln med stolpar. När du väljer tygel – prova att hålla och jämför med många, så att du hittar den som passar just din hand bäst. Ska du hoppa eller rida ut i terrängen är en tygel med bra grepp, gummitygel eller en med stolpar att föredra. Om du rider dressyr kanske du vill ha en helt slät lädertygel eller en med väldigt små stolpar.
Pannband
Pannbandet är huvudlagets smycke. Här finns det massor att välja på, allt från helt släta diskreta pannband till rikligt smyckade med både pärlor och bling-bling. Det som är viktigt att tänka på är att pannbandet inte är för kort så att det drar nack- och sidstyckena framåt och på så sätt orsakar obehag och skav och tryck mot hästens öron.
Se alla våra träns