Kontrollera passformen
- Säkerställ rätt längd: När du provar västen, ska det finnas cirka 2,5 cm mellan säkerhetsvästens nederkant och ditt första revben. Detta avstånd är viktigt för att skydda revbenen utan att begränsa din rörelseförmåga.
- Sitt i sadeln: När du provar ut din säkerhetsväst är det även viktigt att prova den i sadeln, annars är det svårt att veta hur den passar och följer din kropp under ridningen. Om du provar ut din väst i en av våra Hööks butiker så finns det sadlar på plats att prova västen med. När du sitter i sadeln ska det finnas en handsbredd mellan västens ryggslut och sadelns början. Västen ska även sluta vid i början av nacken, utan att gå upp i hårfästet.
- Rörlighet: Västen ska sitta tätt runt armhålan och ligga nära axeln utan att begränsa din rörlighet. När du sträcker fram armarna ska västen inte åka upp. Kontrollera detta genom att sitta i sadeln, med fötterna i stigbyglarna och se till att västen inte påverkar din rörlighet när du lutar dig framåt och bakåt.
Köp en godkänd säkerhetsväst
Som ryttare, eller om du är målsman för en ung ryttare, är det ditt ansvar att känna till de gällande reglerna för säkerhetsvästar i din disciplin och på din ridskola. Generellt krävs det att du bär en säkerhetsväst tills du fyller 18 år. Det är även viktigt att västen är godkänd, CE-märkning enligt EN13158/Beta Nivå 3.
Ryggskydd - Vad du behöver veta
Ryggskydd är ett alternativ till säkerhetsvästar men har vissa begränsningar och regler du bör känna till. Ryggskydd är nämligen testade enligt standarder för motorcykelutrustning, inte för ridsport, vilket inte garanterar dig samma skydd som en säkerhetsväst specifikt framtagen för ridsporten.
- Inte godkända för juniorer: I Sverige är ryggskydd inte godkända för juniorer vid tävlingar.
- Skydd och begränsningar: Ett ryggskydd kan aldrig helt ersätta en säkerhetsväst eftersom det inte ger samma omfattande skydd. Det passar bäst för erfarna ryttare över 18 år som vill ha ett lättare skydd men ändå ha viss säkerhet.
Vi rekommenderar att du i första hand väljer en säkerhetsväst med CE-märkning enligt EN13158/Beta Nivå 3, som har testats specifikt för ridsport.
Airbagväst - När och hur du ska använda den
Airbagvästar är en relativt ny innovation inom ridsporten och erbjuder extra skydd vid fall. Västen fästs till sadeln med en lina och vid fall eller dylikt dras linan loss och utlöser en gaspatron. När gaspatronen utlöses fylls västen snabbt med luft och skapar en skyddande kudde runt överkroppen som då skyddar rygg, bröst och nacke.
Funktion och användning
- Hur den fungerar: Airbagvästen blåses upp när du lämnar sadeln och skyddar då specifikt vid fall. Den skyddar dock inte vid hantering av hästen på marken, där en traditionell säkerhetsväst erbjuder ett bättre skydd.
- Vem kan använda en airbagväst? Airbagvästen är inte godkänd som säkerhetsväst för ryttare under 18 år. Den passar bäst för vuxna ryttare som söker extra skydd men föredrar ett lättare och smidigare alternativ.
Bra att veta
- Expansionsutrymme: Se till att airbagvästen inte är för trång eller för stor. Det måste finnas tillräckligt med utrymme för västen att expandera korrekt utan att du blir klämd.
- Köldkänslighet: Observera att airbagvästar inte bör användas vid temperaturer under 0 grader, eftersom det kan påverka deras funktion.
Kombination med säkerhetsväst
- Krav i vissa discipliner: I exempelvis fälttävlan måste en airbagväst bäras ovanpå en CE-märkt säkerhetsväst. Det är därför viktigt att du provar airbagvästen tillsammans med din säkerhetsväst för att säkerställa att de fungerar bra ihop.
- Välj rätt modell: Inte alla airbagvästar är kompatibla med säkerhetsvästar. Till exempel är Point 2 Air lämplig att använda i kombination med en säkerhetsväst, medan Free Jumps väst inte är det.