Pälsbyte - allt för den håriga perioden
Hur hjälper jag min häst genom pälsbytet?
Våren innebär pälsbyte för de flesta hästar – en period som kan vara krävande både för häst och ryttare. När hästen fäller sin vinterpäls och går över till sommarpäls kan det leda till ökad klåda, trötthet och ett behov av extra omsorg. Här går vi igenom hur du på bästa sätt kan hjälpa din häst genom pälsbytet med skötsel, foder och andra smarta tips!
Daglig skötsel – hur får man bort vinterpälsen på hästen?
Pälsbytet innebär ofta att hästen fäller stora mängder hår. För att hjälpa den att bli av med lös päls kan du:
Ryktning och massage
Att dagligen borsta din häst hjälper inte bara hästen att snabbare bli av med vinterpälsen utan det stimulerar också blodcirkulationen och kan lindra eventuell klåda.
Vilken borste är bäst vid pälsbyte?
Använda en effektiv ryktskrapa eller pälsborste för att hjälpa hästen bli av med vinterpälsen. Borstar med gummiknoppar såsom en piggborste, gummiskrapa eller en massageborste är extra effektiva att använda när du vill borsta bort den lösa pälsen. Även en ryktsten eller fällskrapa är perfekta för att enkelt få bort vinterpälsen.
Kan jag tvätta min häst under pälsbyte?
Ja! En ljummen dusch med ett skonsamt schampo kan hjälpa till att avlägsna den lösa vinterpälsen men får även bort stöv som samlats under den tjocka vinterpälsen.
Använd gummihandskar eller en fuktad svamp
Dra med handen eller en fuktad svamp över hästens kropp för att samla upp löst hår mer effektivt.
Dubbla borstar för snabbare effekt
Håll en ryktsten eller gummiskrapa i ena handen och en borste i den andra för att snabbt lösgöra och borsta bort hår samtidigt.
Fodertillskott – vad kan hästen behöva under pälsbyte?
Under pälsbytet ställs hästens kropp inför ökade krav, vilket kan leda till ett större behov av vissa näringsämnen. Ett balanserat foderstöd kan hjälpa till att underlätta processen och främja en frisk och glansig päls. Här är några vanliga tillskott som kan vara aktuella:
B-vitamin
B-vitaminer spelar en viktig roll i ämnesomsättningen och bidrar till en frisk hud och päls. Hästar producerar normalt sett B-vitaminer själva via mikroorganismer i grovtarmen, och de finns även i de flesta grovfoder. I vissa situationer, som vid pälsbyte, hård träning, stress eller sjukdom, kan dock den egna produktionen vara otillräcklig.
Tecken på brist: Matt eller lång päls, trötthet, dålig aptit eller försämrad hovkvalitet.
När behövs tillskott? Vid nedsatt tarmfunktion, pälsbyte eller om hästen får mindre grovfoder än normalt.
Omega-3 och Omega-6 – varför är det bra för pälsen?
Dessa fettsyror är viktiga för hudens och pälsens hälsa. De bidrar till glansig päls, minskad klåda och förbättrad hudbarriär. Linfröolja är en naturlig källa till både Omega-3 och Omega-6 (essentiella fettsyror).
Tecken på brist: Torr, livlös eller mjällig päls, klåda, hudproblem.
När behövs tillskott? Vid torr päls, hudirritation eller om hästen inte får i sig tillräckligt via foder.
Mineraler: Zink och koppar
Zink och koppar är spårämnen som är viktiga för pälskvalitet, hudfunktion och immunförsvar. Dessa mineraler finns i många foder, men upptaget påverkas av balansen mellan olika mineraler – exempelvis kan höga nivåer av järn minska upptaget av zink och koppar.
Tecken på brist: Matt päls, svårighet att fälla vinterpälsen, hudproblem, nedsatt immunförsvar.
När behövs tillskott? Om grovfoderanalysen visar brist eller obalans, vid återkommande hudproblem, eller om hästen har svårt att byta päls.
Tänk på:
Alla hästar har individuella behov, och det är inte alltid nödvändigt att ge tillskott – särskilt inte om grovfodret är av god kvalitet och täcker behoven. För bästa resultat, rådgör alltid med veterinär eller foderrådgivare innan du börjar med ett nytt tillskott. En foderstat som är korrekt balanserad är grunden till en hälsosam päls – både under pälsbyte och året runt.
Motion och håll i gång blodcirkulationen
Regelbunden motion hjälper hästen att snabbare fälla sin päls genom att öka blodcirkulationen. Låt hästen röra sig mycket, både genom ridning och utevistelse.
Klippning - ska man klippa hästen under pälsbyte?
Om hästen svettas mycket eller har svårt att fälla vinterpälsen kan klippning vara ett bra alternativ. Välj klippmönster efter behov och välj täcke utifrån din häst och vädret.
Tålamod och extra omtanke
Varför blir hästen trött under pälsbyte?
Pälsbyte är energikrävande, och många hästar blir både trötta och känsliga. Ge din häst tid för återhämtning, extra ryktning, massage och lugna stunder tillsammans.
Med rätt skötsel, foder och rutiner kan du hjälpa din häst att ta sig igenom pälsbytet på ett smidigt och behagligt sätt.